dimarts, 16 de febrer del 2016

Vicent Genovés: HUI MÉS QUE MAI HEM DE REIVINDICAR I PROTEGIR LA SEDA VALENCIANA


Intervenció del President de la Junta de Govern del Col·legi de l'Art Major de la Seda a la Gala del lliurament de certificats de Teixit Seda València. 

Vicente Genovés, President del Col·legi de l'Art Major de la Seda
Bona vesprada, en primer lloc voldria agrair l'assistència a aquest acte del secretari autonòmic de turisme D. Francesc Colomer, i la de tots vostès.

En l'any 2012 el Col·legi de l'Art Major de la Seda va crear i patentar la marca TEIXIT SEDA VALÈNCIA, per a la protecció de les sedes valencianes. Tres paraules defineixen el sentir que voliem imprimir en aquesta marca. AUTENTIFICAR, CONCIENCIAR I PROTEGIR.

Baix a aquestes tres premisses, voliem en primer lloc, Autentificar les sedes valencianes. En segon lloc, Concienciar a tota la societat valenciana de protegir la nostra cultura i història , avalada per més de sis segles de tradició i fabricació ininterrompuda de seda valenciana. I per últim, protegir aquesta història i cultura a través d'una etiqueta que ens identifica i distingix de la resta.

Els seders valencians han heretat dels seus avantpassats l'esperit viu dels velluters, amb la seua mestria, professionalitat, honradesa i bon fer, mantenint l'essència de les antigues ordenances que van fer que el Gremi seder, s'eternitzara en el temps.

VALÈNCIA CIUTAT DE LA SEDA 2016 és un èxit per a tots els valencians que ens torna al punt des d'on mai havíem d'haver eixit.

El reconeixement unànime mundial de que València va tindre i té una gran i molt arrelada tradició sedera, ha aconseguit que el nostre pais i en especial la nostra ciutat, haja sigut posada novament en el mapa de la Ruta de la Seda la qual integra als països amb gran tradició sedera, per a orgull d'aquesta ciutat i dels valencians.

Voldria agrair a tots els que han treballat en este projecte i en especial al Centre Unesco València, i al Focal Point de Unesco per la Ruta de la Seda a Espanya, JMª Chiquillo, pel treball fet per a aconseguir este reconeixement. També a la Agència Valenciana de Turisme que està liderant el comité organitzador de tots el actes que es realitzaran per a celebrar esta magnifica ocasió que té València per a ser l'eix central d'aquesta Ruta.

Aquest acte que celebrem hui ací, es el punt de partida per a esta VALÈNCIA CIUTAT DE LA SEDA 2016 celebrar en aquesta Llotja que respira seda pels seus quatre costats, la primera entrega d'un certificat que autentifica la seda valenciana.

Per això vull fer una crida a totes les persones amants i consumidores de seda, a que exigiu quan compreu una seda valenciana, que estiga certificada i avalada per aquesta etiqueta.

La indumentària valenciana té i atresora una forta identitat històrica.

És la gran ambaixadora d'aquest passat seder que ens identifica com a poble. La bellesa dels seus dissenys, formes i colors ens fan diferents de la resta. Per això hui més que mai hem de reivindicar i protegir esta seda, que de nou ens ha posat en primera línia mundial entre els països amb gran tradició sedera.

Per tot el que s'ha dit, l'empremta sedera d'esta ciutat enguany tan especial per a València en el que celebrarem el vintè aniversari de la declaració com a patrimoni de la humanitat per part de la Unesco a la Llotja, i la rehabilitació i inauguració del Museu del Col·legi de l'Art Major de la Seda, sufragat integrament per la Fundació Hortensia Herrero, que posarà en valor la nostra història, la nostra cultura i sobretot la nostra identitat i passat seder.

Espere i desig que este certificat que hui vos anem a entregar, ho rebeu amb el mateix orgull amb que nosaltres vos ho entreguem per ser defensores d'una cultura tan valenciana com és la nostra tradició sedera.

Abans de finalitzar només em queda dir, que en aquest any tan especial que estem vivint els valencians, fer una crida a tota la societat valenciana per a que s'implique a col·laborar i celebrar l'any en què la seda tornarà a lluir en València amb més intensitat que mai.

Aquest és el nostre compromís, aquest es el nostre repte, aquest es el nostre somni.

Gràcies per la seua atenció.